Loading...

Ajuts a la transformació i/o comercialització d'aliments (2023)

OBJECTE

Subvenció directa destinada a fomentar els projectes d'inversió innovadors que portin a terme les empreses que realitzen processos de transformació i comercialització dels productes agraris orientades a complir algun dels següents objectius: transformació digital, sostenibilitat i eficiència o innovació.

BENEFICIARIS

Persones físiques, jurídiques i les seves agrupacions que siguin titulars responsables de l’activitat que fonamenta l’atorgament de l’ajut i que suportin la càrrega financera de les inversions subvencionables.

REQUISITS

Els beneficiaris han de complir amb els requisits següents:

 1. Que manipulen o transformen, i comercialitzen productes agraris (excepte els productes de la pesca, forestals, complements alimentaris, dietètics i ingredients tecnològics) o ho compleixen com a conseqüència de l’execució del projecte d’inversió. En cas d’escorxadors, només serà necessari que transformin els productes indicats.
 2. Tenir la condició de PIME, excepte en cas de nous establiments per iniciar una nova activitat en zones regionals.
 3. Que compleixen les normes mínimes de respecte del medi ambient, seguretat laboral, higiene i, si escau, de benestar animal, d’acord amb la normativa específica en vigor
 4. Que l’empresa és viable econòmicament. 
 5. Que no es troba en situació de crisi, d’acord amb la Comunicació 2014/C 249/C/01 de la Comissió, de 31 de juliol de 2014.
 6. No haver estat objecte de sanció ferma per falta greu o molt greu segons el que preveu la Llei 12/2013.
 7. Estar inscrit al RIAAC, quan l'activitat sigui inscriptible.
 8. El número de compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l'ajut.

PROJECTES SUBVENCIONABLES

 1. Projectes d'inversió destinats a la transformació i/o comercialització d'aliments dels productes recollits a l'annex I (tant matèria primera com producte acabat) del Tractat de funcionament de la Unió Europea (d'ara endavant, TFUE).
 2. Projectes d'inversió destinats a la transformació i/o comercialització d'aliments dels productes no inclosos en l'annex I del TFUE.
 3. Per a la instal·lació de nous establiments executada per grans empreses, d'acord amb l'article 14 del Reglament 651/2014, pel qual es defineixen els ajuts regionals a inversions inicials per una nova activitat econòmica, executades en zones a què fa referència en el mateix article (en l'annex es defineixen els municipis inclosos).

DESPESES SUBVENCIONABLES

Són susceptibles de subvenció les següents despeses, efectuades amb posterioritat a la data de sol·licitud de l’ajut:

 1. La construcció i la compra, inclòs l’arrendament financer si la compra es realitza dins el període de justificació, de béns immobles, així com la millora de l’obra civil, incloses les instal·lacions inherents a l’obra civil. A efectes del càlcul de la quantia d’inversió subvencionable, al valor de compra d’un immoble es descomptarà el valor del sòl que repercuteixi sobre l’immoble, valorat per un tècnic competent en la matèria.
  L’import de la compra del bé immoble està limitat a un màxim del 30% de les inversions totals del projecte.
 2. La compra, la instal·lació de nova maquinària i béns d’equip, inclosos les instal·lacions telefòniques, les fotocopiadores i el maquinari informàtic, fins al valor de mercat del producte.
 3. L’adquisició o desenvolupament de programes informàtics, i adquisició de patents, llicències, drets d’autor i marques registrades.
  L'import de la compra dels elements esmentats en aquest apartat està limitat a un màxim del 30% de les inversions totals del projecte.
 4. Els costos generals vinculats a les inversions recollides als punts 1) i 2), com honoraris d’arquitectes, enginyers i assessors, honoraris relatius a l’assessorament sobre la sostenibilitat econòmica i mediambiental, inclosos els estudis de viabilitat. (Fins a un 8% de les inversions que preveuen els punts 1) i 2).

TIPUS I QUANTIA DE L’AJUT

L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable als imports de les inversions i despeses.

L'import d'inversió subvencionable no pot superar els 5.000.000 euros i no pot ser inferior a 40.000 euros per persona beneficiària. Així mateix, l'import màxim de l'ajut no pot superar els 500.000 euros per persona beneficiària.

Els percentatges de subvenció que es podran concedir seran els següents:

 • En el cas de projectes elegibles d'acord amb l'apartat "Projectes subvencionables 1", serà del 40% de l'import total d'inversió subvencionable. Aquest percentatge s'incrementarà en un 10% més en el cas d'empreses sol·licitants que siguin gestores d'escorxadors de titularitat pública.
 • En el cas de projectes elegibles d'acord amb l'apartat "Projectes subvencionables 2", serà del 20% de l'import total d'inversió subvencionable, quan la persona beneficiària sigui petita empresa i del 10% quan sigui mitjana empresa, d'acord amb la definició de pime inclosa en la Recomanació de la Comissió de la UE de 6 de maig de 2003 (2003/361/CE).
 • En el cas de projectes elegibles d'acord amb l'apartat "Projectes subvencionables 3", serà del 10% de l'import total d'inversió subvencionable.

CARACTERÍSTIQUES

 • El procediment de concessió és el de concurrència competitiva.
 • Perídoe d'execució: S'ha de realitzar, pagar i justificar les actuacions objecte dels ajuts des de la data de la presentació de la sol·licitud de l'ajut, fins a la data indicada en la resolució de concessió corresponent, la qual no pot superar el 31 de gener de 2026.

TERMINI DE SOL·LICITUD

Del 04/08/2023 al 03/10/2023.

 

ANNEX: Llistat de municipis inclosos a les zones assistides

 • Terres de l'Ebre i Baix Camp: Amposta, Ascó, Camarles, Flix, Garcia, l'Aldea, Mont-roig del Camp, Móra la Nova, el Perelló, Riba-roja d'Ebre, Roquetes, Tivenys, Tivissa, Tortosa, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant.
 • Camp de Tarragona: Alió, Bràfim, Constantí, Figuerola del Camp, la Canonja, la Masó, Montblanc, el Morell, Perafort, el Pla de Santa Maria, la Pobla de Mafumet, el Pont d'Armentera, Puigpelat, el Rourell, la Selva del Camp, Valls, Vilallonga del Camp, Vila-rodona, Vila-seca i Vilaverd.
 • Penedès: L'Arboç, Banyeres del Penedès, Bellvei, la Bisbal del Penedès, Castellet i la Gornal, Castellví de la Marca, Pacs del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Santa Oliva, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.
 • Catalunya Central – Anoia: Castellolí, Igualada, Òdena, la Pobla de Claramunt, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí.
 • Catalunya Central – Bages: Cardona, Castellgalí, Castellnou de Bages, Manresa, el Pont de Vilomara i Rocafort, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Mateu de Bages, Sant Vicenç de Castellet, Santpedor i Súria.
 • Catalunya Central – Osona: Balenyà, Calldetenes, Folgueroles, Gurb, Malla, Manlleu, les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Seva, Taradell i Torelló.
 • Baix Llobregat Nord: Abrera, Castellbisbal, Martorell, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Esteve Sesrovires.
 • Baix Llobregat Sud: El Prat de Llobregat
 • Girona: Aiguaviva, Amer, Anglès, Bàscara, Bescanó, Campllong, la Cellera de Ter, Celrà, Cornellà del Terri, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, el Far d'Empordà, Forallac, Fornells de la Selva, Fortià, Garrigàs, Juià, Llambilles, Maçanet de la Selva, Madremanya, Massanes, Peralada, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sant Julià de Ramis, Sant Martí Vell, Sarrià de Ter, Sils, Vidreres, Vilademuls, Vilamalla i Vilobí d'Onyar.
 • Vallès Occidental: Barberà del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda.
 • Pla de Lleida: Els Alamús, Alguaire, Almacelles, Bell-lloc d'Urgell i Lleida.

Actualitat

Impuls a actuacions transversals a l'economia circular en empreses (PERTE)
El Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha anunciat la convocatòria per a la segona línia del ...
Llegir més
PROGRAMA D'AJUTS A INVERSIONS D'ALT IMPACTE (2024)
Objecte Programa d'ajuts a inversions empresarials d'alt impacte, que inclou projectes d'inversió de creació d'ocupació ...
Llegir més
Ajuts per facilitar l'accés a garanties adreçades a projectes de reindustrialització i impuls de l'activitat industrial a Catalunya
Objecte: Subvencionar projectes d'inversió en actius fixos i despeses de circulant per a la modernització, transformació del ...
Llegir més

Con el apoyo del programa TIC CAMARAS – FEDER


Les galetes tècniques són estrictament necessàries perquè la nostra pàgina web funcioni i hi puguis navegar. Aquest tipus de galetes són les que, per exemple, ens permeten identificar-te, donar-te accés a determinades parts restringides de la pàgina si fos necessari, o recordar diferents opcions o serveis que ja has seleccionat, com les teves preferències de privacitat. Per això, estan activades per defecte, i no és necessària la teva autorització al respecte. A través de la configuració del teu navegador, pots bloquejar o alertar de la presència d’aquest tipus de galetes, si bé aquest bloqueig afectarà el correcte funcionament de les diferents funcionalitats de la nostra pàgina web.


Les galetes d’anàlisi ens permeten estudiar la navegació dels usuaris de la nostra pàgina web en general (per exemple, quines seccions de la pàgina són les més visitades, quins serveis s’utilitzen més i si funcionen correctament, etc.). A partir de la informació estadística sobre la navegació a la nostra pàgina web, podem millorar tant el propi funcionament de la pàgina com els diferents serveis que ofereix. Per tant, aquestes galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que únicament serveixen perquè la nostra pàgina web funcioni millor i s’adapti als nostres usuaris en general. Activant-les contribuiràs a aquesta millora continua. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes d’anàlisi ens permeten estudiar la navegació dels usuaris de la nostra pàgina web en general (per exemple, quines seccions de la pàgina són les més visitades, quins serveis s’utilitzen més i si funcionen correctament, etc.). A partir de la informació estadística sobre la navegació a la nostra pàgina web, podem millorar tant el propi funcionament de la pàgina com els diferents serveis que ofereix. Per tant, aquestes galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que únicament serveixen perquè la nostra pàgina web funcioni millor i s’adapti als nostres usuaris en general. Activant-les contribuiràs a aquesta millora continua. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes de funcionalitat ens permeten recordar les teves preferències, per personalitzar a la teva mida determinades característiques i opcions generals de la nostra pàgina web, cada vegada que hi accedeixis (per exemple, l’idioma en què se’t presenta la informació, les seccions marcades com a favorites, el teu tipus de navegador, etc.). Per tant, aquest tipus de galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que activant-les milloraràs la funcionalitat de la pàgina web (per exemple, adaptant-se al teu tipus de navegador) i la seva personalització d’acord amb les teves preferències (per exemple, presentant la informació en l’idioma que hagis triat en anteriors ocasions), fet que contribuirà a la facilitat, usabilitat i comoditat de la nostra pàgina durant la teva navegació. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes de publicitat ens permeten la gestió dels espais publicitaris inclosos a la nostra pàgina web d’acord amb criteris com el contingut mostrat o la freqüència en què es mostren els anuncis. Així per exemple, si se t’ha mostrat vàries vegades un mateix anunci a la nostra pàgina web, i no has mostrat un interès personal fent-hi clic, aquest no tornarà a aparèixer. En resum, activant aquest tipus de galetes, la publicitat mostrada a la nostra pàgina web serà més útil i diversa, i menys repetitiva. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.
Perquè ho entenguis de forma molt senzilla, et posarem un exemple fictici: si les teves últimes cerques a la web estiguessin relacionades amb la literatura de suspens, et mostraríem publicitat sobre llibres de suspens. Por tant, activant aquest tipus de galetes, la publicitat que et mostrem a la nostra pàgina web no serà genèrica, sinó que estarà orientada a les teves cerques, gustos i interessos, i per tant, ajustades exclusivament a tu. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.

GUARDAR

Aquesta web usa cookies pròpies i de tercers per a oferir un millor servei i fer estadístiques de dades d'ús. Accepta-les abans de continuar navegant per a poder gaudir de tots els seus continguts amb plena funcionalitat. Si vols més informació o modificar la seva configuració, visita la nostra Política de Cookies.