Loading...

ADDENDA: SEGONA FASE DEL PLA DE RECUPERACIÓ, TRANSFORMACIÓ I RESILIÈNCIA D'ESPANYA

L'addenda és el document que permetrà el desplegament de la segona fase del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i que permetrà mobilitzar la totalitat de recursos assignats a Espanya dels fons Next Generation EU.

La Comissió Europea va aprovar l'addenda espanyola el 2 d'octubre del 2023 i el 17 d'octubre la decisió va ser ratificada per l'ECOFIN (Consell de Ministres de Finances de la UE).

El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència suposa una oportunitat extraordinària per a Espanya, comparable a l'adhesió a la UE, per impulsar un procés ambiciós de modernització estructural.

En línia amb el calendari previst de fites i objectius, ja s'han rebut transferències del pressupost de la UE per més de 37.000 milions d'euros i, alhora, el Tresor ha fet pagaments a les entitats gestores per més de 38.000 milions d'euros .

L'addenda al Pla de Recuperació permetrà consolidar la reindustrialització estratègica del país mitjançant la mobilització de:

 • Més de 10.000 milions d'euros de transferències addicionals (7.700 milions del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i més de 2.600 milions d'euros del programa REPowerEU).
 • Fins a 84.000 milions d?euros en préstecs.

NOVES MESURES

L'addenda al Pla de Recuperació recull:

 • 42 mesures d'inversió i reforma noves.
 • El reforçament de 17 inversions i 8 reformes del Pla de Recuperació inicial.

NOU CALENDARI

Amb el nou calendari, Espanya podrà rebre 7 propers desemborsaments i un prefinançament d'uns 1.400 milions d'euros associat al capítol REPowerEU. En aquest sentit, podria rebre, entre transferències i préstecs:

 • Fins a 25.600 milions d'euros el 2024.
 • Fins a 44.600 milions el 2025.
 • Fins a 44.300 milions el 2026.

PERTEs

Els més de 10.000 milions de les transferències addicionals i part dels préstecs es destinaran a reforçar la pràctica totalitat dels 12 PERTES que ja estan en marxa.

Amb l'addenda, es dotarà els PERTE amb gairebé 27.000 milions de recursos addicionals, provinents de les transferències, els préstecs i el programa RepowerEU, dotat amb prop de 7.000 milions d'euros de finançament. Aquests recursos permetran donar continuïtat i completar les convocatòries dajuts, finançar incentius i realitzar inversions addicionals.

FONS ICO

L'ICO administrarà gairebé 40.000 milions d'euros en condicions favorables a través de 5 fons, dirigits principalment a:

 • Afavorir la doble transició verda i digital de les empreses.
 • Reforçar la competitivitat empresarial i contribuir a accedir a nous mercats.

En concret, l'ICO posarà en marxa:

 • La Línia ICO-Verd, dotada amb 22.000 milions d'euros per facilitar crèdits a llars i empreses privades i públiques per fer inversions que afavoreixin la transició verda, com la generació d'energia renovable, l'eficiència energètica o l'economia circular.
 • La Línia ICO Empreses i Emprenedors que canalitzarà 8.000 milions d'euros que es destinaran a finançar inversions al teixit empresarial en condicions favorables. Dins aquesta línia el turisme comptarà amb un compartiment de 1.000 milions d'euros.
 • El Fons Spain AVS Hub: dotat amb 1.500 milions d'euros orientat a augmentar en un 30% la producció del sector audiovisual i de videojocs d'Espanya.
 • El Fons ICO Next-Tech donarà suport al teixit empresarial amb una dotació de 4.000 milions d'euros per continuar facilitant el creixement de les startups espanyoles en tecnologies disruptives, promovent la innovació i la digitalització.
 • Fons per augmentar el parc d?habitatge social i de lloguer assequible dotats amb 4.000 milions d?euros.

FONS COFIDES

El catàleg de fons per donar suport a les inversions productives es completa amb la constitució d'un nou Fons, gestionat per COFIDES, per coinvertir amb inversors institucionals en grans projectes que es facin a Espanya (Fons FOCO), a més dels ja creats per donar suport a les empreses afectades per la COVID (Fons FASEE de la SEPI i FONREC de COFIDES).

FONS BEI DE RESILIÈNCIA AUTOMÀTICA

A la segona fase del Pla de Recuperació es crearà, addicionalment, el Fons de Resiliència Autonòmica, dotat amb fins a 20.000 milions d'euros per al finançament de projectes d'inversió sostenible de les comunitats autònomes, que serà gestionat pel Grup del Banc Europeu d'Inversions (BEI).

FONS EN CIBERRESILIÈNCIA I SEGURETAT

L'addenda permetrà, també, dotar amb 2.157 milions d'euros un nou Instrument de Ciberresiliència i Seguretat per finançar les inversions del Pla Nacional de Ciberseguretat i facilitar l'adaptació de les capacitats públiques i del sector privat en seguretat, defensa, aeronàutica i espai en un entorn de més complexitat geopolítica i de creixents ciberamenaces i ciberatacs.

 

Accedir a l’addenda AQUÍ

Actualitat

SUBVENCIONS PER AFAVORIR L'AUTOOCUPACIÓ DE JOVES INSCRITS A LA GARANTIA JUVENIL (2024)
Objecte: Concessió de subvencions per afavorir la incorporació al mercat de treball de persones joves a l'atur com a treballadors ...
Llegir més
PIME DIGITAL 2024 per a la prestació de serveis de suport a la transformació digital
La Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació d'Espanya, juntament amb la Cambra de Comerç de Barcelona, han engegat ...
Llegir més
AJUTS CUPONS ACCIÓ A LA COMPETITIVITAT DE L'EMPRESA
Els Cupons ACCIÓ a la competitivitat de l’empresa ofereixen un descompte econòmic directe que es pot bescanviar per un servei expert ...
Llegir més

Con el apoyo del programa TIC CAMARAS – FEDER


Les galetes tècniques són estrictament necessàries perquè la nostra pàgina web funcioni i hi puguis navegar. Aquest tipus de galetes són les que, per exemple, ens permeten identificar-te, donar-te accés a determinades parts restringides de la pàgina si fos necessari, o recordar diferents opcions o serveis que ja has seleccionat, com les teves preferències de privacitat. Per això, estan activades per defecte, i no és necessària la teva autorització al respecte. A través de la configuració del teu navegador, pots bloquejar o alertar de la presència d’aquest tipus de galetes, si bé aquest bloqueig afectarà el correcte funcionament de les diferents funcionalitats de la nostra pàgina web.


Les galetes d’anàlisi ens permeten estudiar la navegació dels usuaris de la nostra pàgina web en general (per exemple, quines seccions de la pàgina són les més visitades, quins serveis s’utilitzen més i si funcionen correctament, etc.). A partir de la informació estadística sobre la navegació a la nostra pàgina web, podem millorar tant el propi funcionament de la pàgina com els diferents serveis que ofereix. Per tant, aquestes galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que únicament serveixen perquè la nostra pàgina web funcioni millor i s’adapti als nostres usuaris en general. Activant-les contribuiràs a aquesta millora continua. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes d’anàlisi ens permeten estudiar la navegació dels usuaris de la nostra pàgina web en general (per exemple, quines seccions de la pàgina són les més visitades, quins serveis s’utilitzen més i si funcionen correctament, etc.). A partir de la informació estadística sobre la navegació a la nostra pàgina web, podem millorar tant el propi funcionament de la pàgina com els diferents serveis que ofereix. Per tant, aquestes galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que únicament serveixen perquè la nostra pàgina web funcioni millor i s’adapti als nostres usuaris en general. Activant-les contribuiràs a aquesta millora continua. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes de funcionalitat ens permeten recordar les teves preferències, per personalitzar a la teva mida determinades característiques i opcions generals de la nostra pàgina web, cada vegada que hi accedeixis (per exemple, l’idioma en què se’t presenta la informació, les seccions marcades com a favorites, el teu tipus de navegador, etc.). Per tant, aquest tipus de galetes no tenen una finalitat publicitària, sinó que activant-les milloraràs la funcionalitat de la pàgina web (per exemple, adaptant-se al teu tipus de navegador) i la seva personalització d’acord amb les teves preferències (per exemple, presentant la informació en l’idioma que hagis triat en anteriors ocasions), fet que contribuirà a la facilitat, usabilitat i comoditat de la nostra pàgina durant la teva navegació. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.


Les galetes de publicitat ens permeten la gestió dels espais publicitaris inclosos a la nostra pàgina web d’acord amb criteris com el contingut mostrat o la freqüència en què es mostren els anuncis. Així per exemple, si se t’ha mostrat vàries vegades un mateix anunci a la nostra pàgina web, i no has mostrat un interès personal fent-hi clic, aquest no tornarà a aparèixer. En resum, activant aquest tipus de galetes, la publicitat mostrada a la nostra pàgina web serà més útil i diversa, i menys repetitiva. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.
Perquè ho entenguis de forma molt senzilla, et posarem un exemple fictici: si les teves últimes cerques a la web estiguessin relacionades amb la literatura de suspens, et mostraríem publicitat sobre llibres de suspens. Por tant, activant aquest tipus de galetes, la publicitat que et mostrem a la nostra pàgina web no serà genèrica, sinó que estarà orientada a les teves cerques, gustos i interessos, i per tant, ajustades exclusivament a tu. Pots activar o desactivar aquestes galetes marcant la casella corresponent, ja que estan desactivades per defecte.

GUARDAR

Aquesta web usa cookies pròpies i de tercers per a oferir un millor servei i fer estadístiques de dades d'ús. Accepta-les abans de continuar navegant per a poder gaudir de tots els seus continguts amb plena funcionalitat. Si vols més informació o modificar la seva configuració, visita la nostra Política de Cookies.